Abstract
Sweet soy sauce is a fermented soybean product widely used as a traditional Indonesian seasoning. Its production process involves specific microorganisms to develop unique taste, aroma, and texture characteristics. However, poor hygiene and sanitation can lead to microbial contamination, such as Coliform, which may degrade quality and pose health risks. This study aimed to evaluate the microbiological quality of sweet soy sauce using the Most Probable Number (MPN) method. Samples were collected from food vendors around the UPN "Veteran" Jakarta campus and tested using liquid media to detect the presence of Coliform. The results showed that sample 1 (street vendor) had an MPN value of 14 MPN/gram, exceeding the BPOM safety limit (3 MPN/gram), while sample 2 (packaged soy sauce from a minimarket) was within the safety limit at 3 MPN/gram. A confirmatory test detected the presence of Escherichia coli in sample 1 but not in sample 2. Proper product handling, implementation of Good Manufacturing Practices (GMP), and regular microbiological monitoring are necessary to ensure the safety of sweet soy sauce products.
References
Aji, O.R. & Fiani N.N. (2021). Deteksi Keberadaan Coliform dan Escherichia coli Pada Es Batu Dari Penjual Minuman Di Sekitar Kampus 4 Universitas Ahmad Dahlan. Metamorfosa: Journal of Biological
Sciences 8(2): 222-229.
Ayer, P. I. L., Mandey, V. K., Rejauw, K., Indrayani, E., Tasak, A. R., & Yenusi, T. N. B. (2023). Kepadatan bakteri Coliform sebagai indikator pencemaran biologis di perairan wisata Enggros, Kota Jayapura, Papua. Jurnal Ilmu Kelautan Kepulauan, 6(2), 904–916. https://doi.org/10.33387/jikk.v6i2.7366
Badan Standarisasi Nasional. (2013). Kecap. SNI 3542.1:2013. Jakarta: Badan
Standarisasi Nasional.
Badan Standardisasi Nasional. (2013). Standar Nasional Indonesia (SNI) 3543: 2013. Kecap Kedelai bagian 1: Manis. Jakarta.
Dewi. (2016). Uji Angka Kapang Khamir (AKK) dan Angka Lempeng Total (ALT). Yogyakarta: Fakultas Farmasi Universitas Sanata Dharma.
Fatiqin, A., Novita, R., & Apriani, I. (2019). Pengujian Salmonella dengan Menggunakan Media SSA dan E. coli Menggunakan Media EMBA Pada Bahan Pangan.
Febriyani, E., Yusneli, Siregar, S.S., Handayani, Afriayani, I. (2024). Kombinasi Kitosan dan Lactobacillus
Acidophilus Sebagai Antibakteri Escherichia coli. Journal of Medical Laboratory and Science. 4 (1): 72-80.
Harti A.S. (2015). Mikrobiologi Kesehatan. CV. Andi Offset. Yogyakarta
Huda, M., & Siregar, M. T. (2015). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Jumlah Mikroba Pada Kecap
Manis Isi Ulang Yang Digunakan Penjual Bakso Di Kecamatan Way Halim Kota Bandar Lampung. Jurnal
Analis Kesehatan, 4(1), 355-365.
Humairoh, D. (2017). Identifikasi Kapang pada Kecap Kedelai Manis Produksi Lokal Kediri dengan Metode Pengenceran. Jurnal Sains dan Teknologi 6 (1): 11-20.
Jiwintarum, Y., Agrijanti, & Septiana, B. L. (2017). Most Probable Number (Mpn) Coliform Dengan Variasi Volume Media Lactose Broth Single Strength (Lbss) Dan Lactose Broth Double Strength (Lbds). Jurnal Kesehatan Prima, 11(4), 1.
Kumalasari, E., Rhodiana, Prihandiwati, E. (2018). Analisis Kuantitatif Bakteri Coliform pada Depot Air Minum Isi Ulang yang Berada di Wilayah Kayutangi Kota Banjatmasin. Jurnal Ilmiah Ibnu Sina. 3(1): 134-144.
Kurniawati, N., Supardi, S., Sundari, M.T. (2017). Analisis Perilaku Konsumen dalam Melakukan Pembelian Kecap Manis di Pasar Tradisional Kabupaten Kebumen. Agrista 5 (2) : 12-2
Menkes RI. (2003). Keputusan Menteri Kesehatan RI Nomor 1098/Menkes/SK/VII/2003 Tentang Persyaratan Hygiene Sanitasi Rumah Makan Dan Restoran.
Meutia, Y.R. (2015). Standardisasi Produk Kecap Kedelai Manis Sebagai Produk Khas Indonesia. Jurnal Standardisasi 17 (2) : 147 - 156
Mursalim. (2018). Pemeriksaan Angka Lempeng Total Bakteri Pada Minuman Sari Kedelai Yang Diperjualbelikan Di Kecamatan Manggala Kota Makassar. Jurnal Media Analis Kesehatan, 9(1), 56-61

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2024 Ariska Deffy Anggarany